Strona główna  »   Przepisy  »   Szaszłyki wieprzowe grillowane

Szaszłyki wieprzowe grillowane - przepis

-
Szaszłyki wieprzowe grillowane
  • Kategoria: Dania z grilla
  • Okazja: Na każdy dzień
  • Trudność: łatwe
  • Czas przygotowania (w min.): 70

SKŁADNIKI

  • ok. 700 g wieprzowiny (np. polędwica wieprzowa)
  • 2-3 czerwone cebule
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 50 ml oleju
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • sok z limonki
  • sól, pieprz

Umyć mięso, osuszyć i pokroić w kostkę. Obrać , usunąc z nich gniazda nasienne z miąższem, następnie pokroić na kawałki. Na patyki do szaszłyków nabijać naprzemiennie mięso, cebulę i paprykę. Wymieszać dokładnie sos sojowy z sokiem z limonki i olejem. Uzyskaną marynatą polać przygotowane szaszłyki ze wszystkich stron, przykryć i odstawić je na 30 min.
Po 30 min. wyjąć szaszłyki z marynaty, posolić i oprószyć pieprzem. Rozgrzać grill i piec szaszłyki ok. 10-15 min. skrapiając je kilkakrotnie pozostałą marynatą.