Strona główna  »   Przepisy  »   Fikuśne szaszłyczki z franfuterkami

Fikuśne szaszłyczki z franfuterkami - przepis

-
Fikuśne szaszłyczki z franfuterkami
  • Kategoria: Dania z grilla
  • Okazja: Na każdy dzień
  • Trudność: łatwe
  • Czas przygotowania (w min.): 150

SKŁADNIKI

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 0,5 kg frankfuterek
  • 0,5 kg cienkich białych kiełbasek
  • 4 duże pieczarki
  • 2 cebule
  • 1 duża papryka
  • zalewa:
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 5 łyżek wody
  • łyżeczka oregano
  • łyżeczka bazylii
  • łyżeczka papryki słodkiej
  • łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu
  • łyżeczka curry
  • 1 duży czosnek
  • długie wykałaczki

Pierś z kurczaka pokroić w kostkę 3cm x 3cm, frankfuterki i białe kiełbaski kroimy na długość ok 5cm, pieczarki i cebulkę na ćwiartki, a paprykę w plastry o długości ok 3cm. Pokrojone produkty nabijamy na wykałaczki w kolejności: franfuterka, cebulka, pierś z kurczaka, pieczarka, papryka, biała kiełbaska.

Zalewa: cały obrany czosnek ścieramy na drobnej tarce lub wyciskamy w wyciskarce, dodajemy sól, oregano, bazylię, curry, słodką paprykę, pieprz, oliwę z oliwek, wodę i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną zalewę wcieramy w szaszłyki następnie wkładamy do naczynia i umieszczamy w chłodnym miejscu na ok 2 godziny. Po upływie czasu pieczemy na grillu przez ok. 15 minut.
Smacznego!!!