Strona główna  »   Przepisy  »   Usta Adama

Usta Adama

-
Usta Adama
  • Kategoria: Ciasta
  • Okazja: Boże Narodzenie
  • Trudność: średnie
  • Czas przygotowania (w min.): 85

SKŁADNIKI

  • 3 opakowania okrągłych biszkoptów
  • powidła śliwkowe
  • ciasto
  • 1 margaryna
  • 0,5 szkl. cukru
  • 5 łyżek wody
  • 3 łyżki kakao
  • 6 jaj
  • 1,5 szkl. mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • krem
  • 1 całe jajo + 1 żółtko
  • 2 cukry waniliowe
  • 0,5 szkl. cukru
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • 2 czubate łyzki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 litra mleka
  • 1 kostka masła
  • polewa
  • 0,5 margaryny
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyzki kakao
  • 5 łyżek kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka żelatyny

1. Biszkopty smarujemy powidłami, łączymy ze soba i układamy rzędami na blaszce. Margarynę, wodę, cukier i kakao gotujemy 5 min. Studzimy, dodajemy jajko i 5 żółtek oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy i delikatnie mieszamy z ciastem. Zalewamy biszkopty. Pieczemy ok. 35 min w temp. 180 stopni.

2. Krem: Zmiksować jajko z żółtkiem, cukrem i cukrem waniliowym. Dodać obie mąki i 0,5 szklanki mleka. Wlać do gotujacej się reszty mleka i postepować jak przy gotowaniu budyniu. Wystudzić. Utrzeć margaryne i dodawać po łyżeczce budyniu.

3. Polewa: margarynę, cukier, kakao i śmietanę zagotowujemy. Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody i dodajemy do polewy. Studzimy.

4. Ostudzone ciasto smarujemy kremem i polewamy chłodna polewą.