Strona główna  »   Przepisy  »   Tort Milky Way

Tort Milky Way - przepis

-
Tort Milky Way
  • Kategoria: Ciasta
  • Okazja: Przyjęcie dla dzieci
  • Trudność: łatwe
  • Czas przygotowania (w min.): 0

SKŁADNIKI

  • 7 batonów milky way
  • 800 ml śmietany kremówki
  • 3 jaja
  • szczypta soli
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1 puszka brzoskwiń
  • ew. mini-batoniki milky way do dekoracji
  • kakao i cukier puder do posypania

Batoniki drobno pokroić, włożyć do garnka dodać śmietanę i rozpuścić na bardzo małym ogniu (nie gotować!). Czekoladową śmietanę przetrzeć przez gęste sitko do miski. Przykryć, wstawić na noc do lodówki. Białka ubić z 3 łyżkami zimnej wody, solą cukrem i cukrem waniliowym. Wymieszać z żółtkami, dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Ciasto dokładnie wymieszać, wlać w tortownicę. Piec ok. 25 min w tem. 175 stopni. Wyjąć z formy, ostudzić. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Brzoskwinie odsączyć. Biszkopt przekroić na dwa placki. Ubić na sztywno czekoladową śmietanę. Rozpuścić żelatynę, ostrożnie połączyć z 8 łyżkami ubitej śmietany i dodać do pozostałej. Spód ciasta posmarować śmietaną na 1 cm, na to ułożyć brzoskwinie, znów posmarować kremem,przykryć drugim biszkoptem. Wierzch i boki posmarować resztą śmietany. Wstawić do lodówki na 4 godz. Udekorować batonikami, posypać kakao z cukrem pudrem.