Strona główna  »   Przepisy  »   Ciasta

Przepisy - Ciasta

-
Ciasta przepisy

Stefanka

mleko margarynę i cukry zagotować, powoli wsypać kasze manne, dodac kakao. na sod blachy ułozyc herbatniki zalac gorącą masą, przykryc herbatnikami i polac polewą czekoladową, posypac wiórkami i włozyc na ok 1 godz do lodówki, to ciasto uwielbiane przez dzieci...

Czytaj więcej »

Karpatka

Ciasto: Margarynę zagotować z wodą i solą, dodawać stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia ciągle mieszając do momentu, gdy powstanie jednolite ciasto. Ostudzone ciasto miksować, dodając kolejno jajka. Ciasto podzielić na 2 części. Rozłożyć równomiernie na dwóch natłuszczonych blaszkach o...

Czytaj więcej »

Ciasto czekoladowe z orzechami

Utrzyj masło, cukier i esencję waniliową na puszystą masę. Dodaj do niej roztrzepane jajka, mąkę, kakao, proszek do pieczenia, mleko i dokładnie wymieszaj. Kiedy masa będzie jednolita, dodaj pokruszoną na drobne kawałeczki tabliczkę czekolady. Wylej ciasto na natłuszczoną i wyłożoną ...

Czytaj więcej »

Strucla drożdzowa serowo-makowa

Zaczynamy od masy serowej. Ser wymieszać z cukrem, żółtkiem, kaszą, makiem, skórka pomarańczową i odstawić do lodówki. Nastawić piekarnik na grzanie do 180 stopni. Przygotowujemy ciasto: 2 łyżki cukru rozetrzeć z drożdżami, dodać do tego ciepłe mleko (100g) i 2 łyżki mąki - całość ...

Czytaj więcej »

Śmietanowiec

Mleko gotować przez dwie godziny. Przygotować ciasto kruche z mąki, żółtek, proszku do pieczenia, cukru i masła. Podzielić ciasto na 2 części i upiec. Śmietanę ubić z utwardzaczem. Układać w nastepujący sposób: ciasto, śmietana, ciasto, karmel, migdały. Uwaga! ciasto bardzo słodkie ...

Czytaj więcej »

Świąteczne racuchy

Co roku na stole wigilijnym w naszym domu nie moze zabraknac racuchow sa przysmakiem calej rodziny. Wsypujemy make i troche mleka a takze dodajemy drozdze,odstawiamy to az ciasto urosnie.A pozniej smazymy placki. Na koniec kazdego racucha posypujemy cukrem pudrem.pychotka...

Czytaj więcej »

Placki z suszonymi grzybami

Suszone grzyby namoczyć na noc. Rano postawić na niewielkim ogniu i chwile podgotować. Odcedzić i ostudzić. Wywar świetnie nadaje się jako baza do barszczu i zupy grzybowej. Dość duże cebule pokroić i zrumienić na oleju, odstawić do wystygnięcia. Grzyby kroić na cieniutkie paseczki i następnie...

Czytaj więcej »

Pierniki

Wszystkie składniki połączyć i zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować i za pomoca foremek wycinać kształty. Piec ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Po wystygnięciu ozdabiamy najpierw lukrem (1 kg cukru pudru, kilka kropel z cytryny i ciapła przegotowana woda) o konsystencji gęstej ś...

Czytaj więcej »

Ciasto serowo-makowe

Ser starannie utrzeć w makutrze lub dwa razy przepuścić przez maszynkę do mięsa, żółtka bardzo dokładnie utrzeć z cukrem , nadal ucierając dodawać po łyżce ser, a na końcu stopione masło, ucierając tak długo aż powstanie puszysta masa. Ubić sztywną pianę z białek i delikatnie ...

Czytaj więcej »