Strona główna  »   Przepisy  »   Ciasta

Przepisy - Ciasta

-
Ciasta przepisy

3 Bit

Herbatniki ułożyć na blasze, na to wylać przygotowany, gorący budyń i ułożyć następną warstwę herbatników, posmarować je masą krówkową, a następnie bitą śmietaną i udekorować tartą czekolad...

Czytaj więcej »

Mazurek dla maluszka

W garnku gotujemy wodę z cukrem , kakao i margaryną. Po rozpuszczeniu wszystkich składników, gotujemy na wolnym ogniu jeszcze 10-15 min. Uwaga, w tym czasie mieszamy bo masa może się przypalić. Herbatniki układamy w prostokątnej formie do ciasta . Pod herbatnikami najlepiej umieścić folię spoż...

Czytaj więcej »

Smakowita Szarlotka Wielkanocna

Jabłka najlepiej przygotować samemu. Obieramy jabłka i kroimy na drobne kawałki (można zetrzeć na tarce), wrzucamy do garnka, dolewamy trochę wody, dodajemy cukier waniliowy i trochę cynamonu (według naszego gustu) i gotujemy na wolnym ogniu, cały czas mieszając.Trzeba uważać, żeby się nie ...

Czytaj więcej »

Mazurek dla malucha

Przygotuj galaretkę wg przepisu. Obierz jabłko i zetrzyj je w łezkę (na tarce). Skrop cytryną. Niedużą foremkę do ciasta wyłóż cieniutką folią. Banany obierz i pokrój wzdłuż - z otrzymanych pasków ułóż kształt jajka (owal). W środku z pokrojonych drobniutko rodzynek, pokrojonych w ...

Czytaj więcej »

Tort orzechowy

Ciasto: białka ubić na sztywno, dodawać powoli cukier, żółtka, następnie powoli wsypując dodajemy mąkę z proszkiem ciągle ubijając, na końcu wsypujemy orzechy wszystko dokładnie wymieszać. Piec ok. 30 -40 minut w temperaturze 180-2000 C Krem: jajka z cukrem ubić na parze, ciągle ubijają...

Czytaj więcej »

Kisiel żółteczko

Żółtka utrzeć z cukrem i masłem, następnie dodać wymieszaną mąkę z proszkiem i kisielem. Ubitą pianę z białek dodać na końcu i wymieszać delikatnie łyżką drewnianą. Wyłożyć do foremki wysmarowanej wcześniej masłem i wysypanej tartą bułką. Piec 45-50 min. w 160 st. C...

Czytaj więcej »

Mazurek czekoladowy

CIASTO: margarynę rozkręcić z cukrem, dodać żółtka, dodać resztę składników i wymieszać. Ciasto grubości ok. 1 cm wyłożyć na tortownicę formując wyższy brzeg. Piec w tem. ok. 180 st. C na złoty kolor (1 porcja ciasta starcza na 3 mazurki pieczone na średniej tortownicy). POMADA ...

Czytaj więcej »

Babka Parzona Kamili

Zagotować mleko, zalać nim 1/3 porcji mąki i rozetrzeć, aby nie było grudek. Migdały i skórkę pomarańczową oraz rodzynki pomieszać i oprószyć mąką. 2 formy do bab posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Drożdże rozetrzeć z odrobiną cukru. Kiedy mąka z mlekiem przestygnie dodać drożdże i ...

Czytaj więcej »

Ciasteczka Wielkanocne

Rodzynki namoczyć w ciepłej wodzie i odsączyć. Masło ucierać, wsypać cukier i nadal ucierać. Dodać żółtka, mąkę, rodzynki. Ciasto rozrzedzić mlekiem. Rozwałkować, wycinać kółka szklanką i układać na blasze posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Piec 20 minut. Po 10 minutach ciastka...

Czytaj więcej »

Pascha dla malucha

Do utartego świeżego masełak dodajemy porcjami twarożek dalej ucierając. !/3 część masy odkładamy do innej miseczki , ucieramy dodając kakao i rodzynki. Na płacie folii aluminiowej układamy 1 rządek herbatników, na nim warstwę białego twarożku, na to paseczki ciemnego i tak do wyczerpania ...

Czytaj więcej »

Wielkanocny sernik

Z podanych składników zagnieść ciasto i wyłożyć nim okrągłą formę. Ciasto ponakłuwać widelcem. Spód podpiec w piekarniku przez 15 minut, w temp. 180 stopni. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika. Ubić pianę z 6 białek razem z całym cukrem. Ser przełożyć do naczynia. Dodać 6 żółtek, ...

Czytaj więcej »

Mocarello

Utrzeć: 2 kostki masła, 4 żółtka, 50 gram wódki. Do utartej masy wlać partiami przestudzony krem i ucierać dalej. Upieczony biszkopt przeciąć na 2 części, nasączyć kawą (3-4 łyżki na szklankę wody). Ciasto przełożyć kremem. Górę ciasta udekorować masą i posypać gorzką czekolad...

Czytaj więcej »

Babka wielkanocna

Drożdże rozrobić w połowie mleka. Żółtka utrzeć z cukrem. Białka ubić na sztywną pianę. Do mąki dodać drożdże, żółtka, roztopiony tłuszcz, resztę mleka, cukier wanilinowy, rodzynki i sztywną pianę z białek. Wyrobić ciasto, odstawić do wyrośnięcia ok. 45 minut. Blachę o średnicy ...

Czytaj więcej »

Black forest - Czarny las - torcik

Biszkopt: Oddzielamy białko jajka od żółtka. Białko ubijamy na sztywną pianę po czym po trochu wsypujemy cukier. Po powstaniu "bezy" dodajemy po jednym żółtku ciągle miksując na niewielkich obrotach. Następnie, po łyżce najlepiej przez sitko wsypujemy mąkę - najpierw tortową później ...

Czytaj więcej »

Sernik Julci

Ciasto kruche: Margarynę utrzeć z cukrem, dodać po 1 jajku i ucierać. Następnie dodać mąkę, śmietanę i proszek do pieczenia. Masa serowa: Margarynę utrzeć z cukrem dodać po 1 żółtku, ser, budyń, 1 łyżkę kaszki manny, bakalie, na końcu pianę z białek. Jak już sernik będzie ...

Czytaj więcej »