Strona główna  »   Przepisy  »   Ciasta

Przepisy - Ciasta

-
Ciasta przepisy

kruche ciasto z budyniem

Z mąki, cukru, roztopionej margaryny, jajek, proszku, zagnieść ciasto. Jeśli jest za twarde dodać mleka. Podzielić na dwie części. Budyń ugotować na mleku- musi być gęsty. Pierwszą część ciasta rozwałkować i wyłożyć na blachę, wylać na to gorący budyń, równomiernie rozprowadzić po ...

Czytaj więcej »

To ciasto lubią dzieci !!!

Z mąki, cukru, roztopionej margaryny, jajek, proszku, zagnieść ciasto. Jeśli jest za twarde dodać mleka, podzielić na dwie części. Budyń ugotować na mleku- musi być gęsty. Pierwszą część ciasta rozwałkować i wyłożyć na blachę, wylać gorący budyń, równomiernie rozprowadzić po ...

Czytaj więcej »

Rolada orzechowa

Ubić białka na sztywno powoli dodając cukier. Przesiać orzechy i dodać je do mąki i kakao. Powoli i ostrożnie połączyć masę z białkami. Przygotować papier do pieczenia. Bardzo dobrze go natłuścić i następnie rozsmarować na nim ciasto. Ciasto piec w temp. 175°C. ok. 15-20 min. (ciasto nie ...

Czytaj więcej »

Ciasto z kremem toffi i bitą śmietaną

ciasto - wszystkie składniki zagnieść jak na kruche ciasto, podzielić na 2 części i upiec 2 placki. Piec w temp.180 stopni 15 minut Krem: śmietanę ubić z cukrem pudrem i śmietan fixami Tofik: mleko gotować 2 i pół godziny gdy placki się upieką: placek, na to krem, na to drugi placek...

Czytaj więcej »

jabłkowe ciasto z galaretką

Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach, wrzucamy do garnka i prażymy - dodajemy żelatynę, agrestową galaretkę oraz cukier puder -odstawiamy z ognia i mieszamy do rozpuszczenia galaretki i żelatyny. Następnie dno tortownicy wykładamy biszkoptami. Jak jabłka przestygną dodajemy miękkie masło ...

Czytaj więcej »

Chrupiące muffinki

Masło roztopić, dodać mleko i rozbełtane jajko. Wszystko wymieszać. Osobno wymieszać wszystkie suche składniki, dodać mokre składniki i krótko wymieszać by ciasto było grudkowate (nie mieszać by było gładkie bo będą twarde muffinki). Do foremek nakładać ciasto tak by było zakryte dno nast...

Czytaj więcej »

Ser zapiekany w cieście

Przygotować ciasto naleśnikowe: mąkę zmiksować z jajkiem, mlekiem i olejem tak, by ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Ciasto odstawić na pół godziny. Potem do ciasta dodać przyprawy i wymieszać. Plastry sera obtoczyć w cieście naleśnikowym i smażyć z obu stron na maśle, aż ładnie...

Czytaj więcej »

ciasto BUDA

Wszystko razem utrzeć, serek dodawać stopniowo. Masę dzielimy na dwie części, do jednej części dodajemy kakao. Na folii aluminiowej układamy ciastka na prostokąt 3 ciastka w poziomie, 5 ciastek w pionie- razem 15 ciastek. Nakładamy masę jasną na ciastka i według uznania owoce , stężałą ...

Czytaj więcej »

Kruche ciasteczka kukurydziane

Mąkę i kleik należy wymieszać na stolnicy, dodać masło i posiekać nożem. Potem połączyć cukier i cukier waniliowy z surowymi żółtkami i szybko zagnieść. Ciasto wstawić do lodówki na 15 min. Po wyjęciu z lodówki ciasto należy rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. i wycinać ...

Czytaj więcej »

sernik puszysty jak ptasie mleczko

Ciasto wyrobić ręcznie i wyłożyć nim nasmarowaną masłem blaszkę. Ser miksować ze wszystkimi składnikami do uzyskania jednolitej masy(budyniu nie gotować, tylko wsypać w proszku). Masa serowa powinna mieć konsystencję nieco gęstszą od mleka. Ciasto z masą serową piec 45 min.w temp....

Czytaj więcej »

Moje ulubione ciasto jabłkowe

Miękki tłuszcz utrzeć z cukrem i żółtkami, wsypać obie mąki + proszek i wymieszać dokladnie. Dodać schłodzone wcześniej ubite na sztywno ze szczyptą soli białka. Ciasto podzielić na 2 równe części. Pierwsza część wylać na wysmarowaną blaszkę, na to ułożyć starte na tarce o ...

Czytaj więcej »

Budyniowy przekładaniec z bitą śmietaną

Z 0,5 litra mleka odlać nieco ponad pół szklanki i odstawić. Resztę zagotować dodając 3 łyżki cukru. Do wcześniej odlanego mleka dodać zawartość torebki budyniu czekoladowego, dodać do gotującego się mleka mieszająć aż budyń zgęstnieje. Warstwę czekoladową porozlewać do pucharków (ok...

Czytaj więcej »

Chatka Baby Jagi czyli Domek Babci Jadzi

Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami (jajka należy wcześniej sparzyć wrzątkiem). Do masy dodać zmielony biały ser, dokładnie utrzeć. Podzielić na II części, do jednej dodać kakao. Herbatniki zwilżać w mleku i układać w rzędzie (dłuższym bokiem do siebie 10 szt.) na folii...

Czytaj więcej »

Mazurek czekoladowy

Margarynę rozetrzeć z cukrem pudrem, dodać żółtka, wymieszać z mąką pszenną i ziemniaczaną. Zagnieść ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć na 2 godziny do lodówki. Po wyjęciu ...

Czytaj więcej »

PĄCZUSIE SEROWE

MĄKĘ MIESZAMY Z PROSZKIEM , DODAJEMY SEREK, JAJKA, CUKIER, OCET I SÓL. MIESZAMY. NA MOCNO ROZGRZANY OLEJ KŁADZIEMY ŁYŻECZKĄ CIASTO. PĄCZKI SMAŻMY NA ZŁOTO Z OBU STRON. ZIMNE POSYPUJEMY CUKREM PUDREM...

Czytaj więcej »