Strona główna  »   Przepisy  »   Ciasta

Przepisy - Ciasta

-
Ciasta przepisy

Sernik brzoskwiniowo - kokosowy

Łączymy wszystkie składniki na ciasto i ugniatamy je, następnie wkładamy je do lodówki, żeby stwardniało. Następnie należy zemleć ser, utrzeć go z masłem, cukrem, jajami, dodać budynie. Z pozostałych 5 białek- ubić pianę, na końcu dodać do niej szklankę cukru pudru- to pianę jeszcze...

Czytaj więcej »

Ciasto ważone

Całe jajka ubić z solą, cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy jajka będą ubite powoli dosypywać mąkę z proszkiem i stopniowo wlewać olej i wodę. Ciasto może być upieczone zarówno samo jak i z dodatkami w postaci bakalii albo pokruszonej czekolady, kawałkami owoców (ale w niezbyt dużej ilości i ...

Czytaj więcej »

Piernik świąteczny jabłkowy

Słychać już dzwonki świąteczne, a w święta piernik być musi! Ten jego piękny zapach każdego nęci i kusi... Otóż topimy masło, a potem do ostudzonego wrzucamy mąkę, cukier, jajka wbijamy do tego i proszek do pieczenia, do piernika, i soda. Także jabłka prażone - pieczemy - prostota...

Czytaj więcej »

Świąteczny owocowy serniczek

Margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Powoli wlewamy żółtka. Białka ubijamy na sztywną pianę (aby dobrze się ubiło możemy podczas ubijania dodać szczyptę soli). Do masy żółtkowej dodajemy zmielony (najlepiej dwukrotnie przez maszynkę) ser biały, a następnie mąkę ziemniaczaną, ...

Czytaj więcej »

Piernik bożonarodzeniowy

Ciasto: Miód, cukier, herbatę, olej i jajka łączymy razem ze sobą dobrze mieszając składniki. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Wszystko miksujemy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 50 minut w 200 stopniach. W czasie pieczenia dobrze jest sprawdzać co ...

Czytaj więcej »

Pyszny biszkopt z owocami

Całe jajka ubić mikserem na puszystą masę, następnie dodawać po trochu cukier cały czas ubijając. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko wylać na wysmarowaną tłuszczem i obsypaną mąką okrągłą tortownicę. Piec 35-45 min w 170 stopniach Celsjusza, uprzednio nagrzewając ...

Czytaj więcej »

Najsmaczniejsze Bożonarodzeniowe pierniczki

Zagotować miód ze wszystkimi przyprawami i masłem. Dodać cukier, ostudzić. Do mąki z kakao i kawą wlać mieszaninę. Ubić białka. Do białek dodać żółtka, ubić razem i wlac do miski z pozostałymi składnikami. W jogurcie rozprowadzić proszek do pieczenia, wlać całość i wymieszać ...

Czytaj więcej »

Domek Baby Jagi

Ser przekręcić dwa razy przez maszynkę, dodać cukier puder, masło, olejek waniliowy - zmiksowac. Podzielić masę na dwie części. Do jednej dodać kakao i bardzo starannie wymieszać. Ułożyć trzy rzędy herbatników (po sześc w rzędzie), posmarować je białą masą, przykryć drugą warstwą ...

Czytaj więcej »

Usta Adama

1. Biszkopty smarujemy powidłami, łączymy ze soba i układamy rzędami na blaszce. Margarynę, wodę, cukier i kakao gotujemy 5 min. Studzimy, dodajemy jajko i 5 żółtek oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy i delikatnie mieszamy z ciastem. Zalewamy biszkopty. Pieczemy ok. 35 ...

Czytaj więcej »

ciasto z kaszy mannej

CIASTO: - w mleku rozpuścić na małym ogniu margarynę, dodać cukier, zapach, kakao, cukier waniliowy - blachę wyłożyć całymi herbatnikami - doprowadzić do wrzenia. Bardzo powoli wsypywać kaszę manną mieszając do momentu aż zgęstnieje (masa leista), dosypać bakalie bądz połamane ...

Czytaj więcej »

Naleśniki z serem i parówkami

Usmażyć cienkie naleśniki.Parówki pokroić na pół i na ćwiartki, a ser w plastry.Na każdym naleśniku położyć plaster sera,a na nim 3 kawałki parówki .Zawinąć , obtoczyć w jajku, bułce tartej i usmżyć.Podawać z keczupem lub sosem czosnkowym...

Czytaj więcej »

Raffaello

2 galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody, pokruszyć na kawałki 2 czekolady i dodać, dobrze rozmieszać całość. Odstawić do przestudzenia. 2 szklanki mleka miksujemy z dwoma bitymi śmietanami w proszku, pod koniec dodajemy tężejącą galaretkę na koniec wsypujemy 150g wiórków. Dno du...

Czytaj więcej »

Ananasowiec

Biszkopt biały: białka ubić z cukrem, do żółtek dodać proszek i wymieszać. Do ubitych z cukrem białek dodać mąkę, wodę i żółtka i wymieszać łyżką. Wylać na blaszkę wyłożoną folią i posypaną bułką tartą Biszkopt ciemny: wykonać podobnie jak biszkopt jasny. Upiec na dużej ...

Czytaj więcej »

Tort jabłkowy

Roztopić masło w rondelku, jabłka pokroić w plasterki, pozostałe składniki wymieszać w misce i dodać jabłka oraz masło. Wymieszać, piec 40-50 minut w 180 stopniach...

Czytaj więcej »

Słodkie kuleczki karmelowo-czekoladowe

Potrzebne będą papierowe foremki na babeczki (papilotki). Połamać batony i wrzucić do garnka. Dodać masło i rozpuścić na małym ogniu, ciągle mieszając aż wszystko się stopi. Zanurzyć płatki w czekoladowej miksturze i mieszać gumową łopatką, aż wszystkie się nią pokryją. Wypełnić ...

Czytaj więcej »