Strona główna  »   Przepisy  »   Rodzynkowiec

Rodzynkowiec - przepis

-
Rodzynkowiec
  • Kategoria: Ciasta
  • Okazja: Wielkanoc
  • Trudność: średnie
  • Czas przygotowania (w min.): 90

SKŁADNIKI

  • 2 biszkopty po
  • 4 białka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • krem czekoladowy
  • 0,5l mleka
  • 2 budynie czekoladowe
  • 2 łyżki cukru
  • 0,5 kostki masła
  • 0,5 kostki margaryny
  • krem rodzynkowy
  • 30-40 dag rodzynek
  • rum
  • polewa czekoladowa
  • 2 tabliczki czekolady
  • 0,5 kostki gorącego masła
  • dżem porzeczkowy

Upiec 2 biszkopty. Białka ubić, gdy piana będzie sztywna dodać do tego cukier, żółtka, mąkę i proszek do pieczenia.

Krem czekoladowy:

Ugotować 2 budynie czekoladowe w pół litra mleka z cukrem. Ostudzić. Masło, margarynę utrzeć dodając do tego zimny budyń.

Krem rodzynkowy:
rodzynki namoczyć w rumie na całą noc.

Polewa czekoladowa:
Czekoladę roztopić w gorącym maśle.

Biszkopt nasączyć rumem, następnie posmarować dżemem porzeczkowym i położyć 1/2 masy czekoladowej, na to drugi biszkopt i resztę masy. Na górę wysypać namoczone rodzynki i polać polewą.