Strona główna  »   Przepisy  »   Razowe pierogi

Razowe pierogi - przepis

-
Razowe pierogi
  • Kategoria: Ciasta
  • Okazja: Na każdy dzień
  • Trudność: średnie
  • Czas przygotowania (w min.): 40

SKŁADNIKI

  • - mąka pszenna razowa (typ 1850 lub 2000!!!)- 300g
  • - dwie łyżeczki soli
  • - gorąca woda
  • - 4 łyżeczki oliwy z oliwek

powyższe suche składniki należy połączyć

dolać oliwę i wymieszać

wodę dawać w małych porcjach i bardzo powoli

mąka razowa zachowuje się inaczej niż zwykła, dlatego trzeba ją o wiele dłużej ugniatać aż stanie się giętka, ale nie paćkowata

dodać farsz z pieczarek i cebulki, kapusty i grzybów, sera białego czy innych dobrych węglowodanowych produktów

następnie ciasto należy cienko rozwałkować i powycinać pierożki np. szklanką

do każdego pierożka nakładamy farsz (zacznijmy od małej porcji - małej łyżeczki, żeby nie przedobrzyć i dało się go potem skleić)

no i kleimy pierogi, czyli najtrudniejszy moment :)

tak przygotowane pierogi gotujemy (pewnie okolo 5 minut) w osolonej wodzie, ale gotujemy do momentu aż wypłyną i każdego wyłyniętego wyciągamy