Strona główna  »   Przepisy  »   Pyszna Marysieńka

Pyszna Marysieńka - przepis

-
Pyszna Marysieńka
  • Kategoria: Ciasta
  • Okazja: Na każdy dzień
  • Trudność: łatwe
  • Czas przygotowania (w min.): 30

SKŁADNIKI

  • 1,5 szklanki cukru
  • 4 jaja
  • 2,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki mąki kartoflanki
  • 0,5 kostki margaryny
  • wiórki kokosowe
  • 0,5 kg śliwek świeżych wypestkowanych(obsypanych mąką)
  • 1 śmietana kwaśna (12%)
  • 0,5 opakowania proszku do pieczenia
  • olejek waniliowy (niekoniecznie)

Jajka z cukrem ubić na pianę na parze*, margarynę rozpuścić. Blachę o wymiarach ok. 30x25 (nie mniejszą, większa może być) wysmarować tłuszczem i posypać mąką. Wszystkie produkty wymieszać, piec w temperaturze około 200 st. C, do zarumienienia (ok. 45 minut).

* na parze, znaczy: gotująca się woda w garnku, na nim miska/mniejszy garnek z jajkami i cukrem. Mieszać mikserem jaja z cukrem i gotować wodę na małym ogniu. Nie dopuścić do wrzenia mieszanki! Gdy mieszanka robi się za gorąca, zdjąć na kilka sekund z ognia i zmniejszyć płomień.