Strona główna  »   Przepisy  »   Pychotka

Pychotka - przepis

-
Pychotka
  • Kategoria: Ciasta
  • Okazja: Na każdy dzień
  • Trudność: łatwe
  • Czas przygotowania (w min.): 60

SKŁADNIKI

  • 1 opakowanie kwadratowych andrutów lub okrągłych
  • 2 opakowania serka mascarpone
  • 75 dag. jabłek pokrojonych w drobną kostkę
  • 1,5 łyżki żelatyny lub cukru żelującego
  • sok z cytryny
  • galaretka jabłkowa
  • pół l. śmietany kremówki
  • 15 dag. cukru pudru
  • 10 dag. kakao
  • 20 dag. tłuszczu do blachy

Prostokątną blachę lub okrągłą tortownicę wysmarować tłuszczem roślinnym i wyłożyć andrutami, nawet dwukrotną warstwą, wypełniając całą powierzchnię formy. Jabłka umyć, obrać i pokroić w kostkę, usuwając ogonki i gniazda nasienne. Namoczyć żelatynę w kilku łyżkach zimnej wody, czekać,aż spęcznieje. Jabłka w salaterce skropić sokiem cytrynowym zasypać cukrem, by nie ściemniały. Mascarpone utrzeć z cukrem pudrem, wymieszać z ubitą śmietaną, wyłożyć na wafle do formy, a część masy serowej zostawić na potem, mieszając ją z kakao. Jako drugą warstwę wyłożyć jabłka pokrojone w kostkę, nasączone sokiem cytrynowym i wylać na nie galaretkę jabłkową z torebki, dodając namoczoną żelatynę. Wstawić formę do lodówki na górną półkę do stężenia na 30-40 min. W trakcie chłodzenia wyjąć na chwilę blachę czy tortownicę z zawartością, wyłożyć na drugą warstwę masę kakaową i ponownie wstawić do lodówki. Chłodzić do 50 min. Po wyjęciu pokroić deser ostrym długim nożem i podawać na talerzyki deserowe.