Strona główna  »   Przepisy  »   Pita

Pita - przepis

-
Pita
  • Kategoria: Chleb domowy
  • Trudność: łatwe
  • Czas przygotowania (w min.): 40

SKŁADNIKI

  • - 1 szklanka i dwie łyżki letniej wody
  • - 3 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 1/2 łyżeczki fruktozy
  • - 1 łyżka oliwy
  • - 1 1/2 łyżeczki sproszkowanych drożdży

Wyrób ciasto ze wszystkich składników i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Uformuj rulon długości ok. 30 cm, podziel go na osiem części. Każdą cześć rozwałkuj na placuszki o średnicy ok. 15 cm. Zostaw je pod lnianą ściereczką na 30 min. Rozgrzej piekarnik do temperatury 230 st. C. Wyrośnięte placki wsadź do gorącego pieca na 4-5 min. Jeśli chcesz, żeby były miękkie, po wyjęciu z piekarnika włóż je do papierowej torebki albo przykryj lnianą ściereczką. Możesz je zamrozić .