Strona główna  »   Przepisy  »   Krem pomarańczowy

Krem pomarańczowy - przepis

-
Krem pomarańczowy
  • Kategoria: Chleb domowy
  • Okazja: Na każdy dzień
  • Trudność: łatwe
  • Czas przygotowania (w min.): 125

SKŁADNIKI

  • 4 listki żelatyny
  • 3 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 1/4 l soku z pomarańczy
  • starta skórka z pomarańczy
  • dekoracja
  • szklanka śmietany 36%
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 6 wiśni

Żelatynę namoczyć w letniej wodzie. Żółtka, cukier, 2 łyżki soku pomarańczowego i odrobinę skórki pomarańczowej ubić na gładki krem. Żelatynę rozpuścić w małej ilości zagotowanego pomarańczowego soku, po dokładnym rozmieszaniu dodać resztę soku i dokładnie wymieszać z kremem żółtkowym. Jeszcze raz wymieszać aż krem zgęstnieje.
Następnie powoli dodać ubitą na sztywno pianę z białek lekko mieszając.

Szklane pucharki napełnić kremem, przykryć i odstawić do lodówki.

Bezpośrednio przed podaniem ubić śmietanę z cukrem
Chłodzenie: minimum 1 godzina
Czas przygotowywania: 25 min.

Deser należy przygotować wcześniej ponieważ czas jego ochłodzenia wynosi min. 1 godz. Krem można zabarwiać na różowo sokiem z czerwonych pomarańczy.