Strona główna  »   Przepisy  »   Gulasz cielęcy z jogurtem

Gulasz cielęcy z jogurtem - przepis

-
Gulasz cielęcy z jogurtem
  • Kategoria: Chleb domowy
  • Okazja: Na każdy dzień
  • Trudność: średnie
  • Czas przygotowania (w min.): 80

SKŁADNIKI

  • 40 dag cielęciny bez kości
  • cebula
  • por
  • 100ml jogurtu naturalnego
  • łyżka oleju
  • łyżka masła
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki mąki
  • liść laurowy
  • natka pietruszki
  • kawałek kostki wołowej
  • sól
  • pieprz

Mięso pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem i przełożyć do rondelka.
Zalać wodą tak, by pokryła mięso.
Dodać listek laurowy i dusić pod przykryciem, aż zacznie robić się miękka.
Białą i jasnozieloną część pora pokroić w cząstki, cebulę w piórka.
Warzywa smażyć na oleju wymieszanym z masłem przez 15 minut.
Następnie przełożyć do mięsa i dusić wszystko 20 minut.
Jogurt wymieszać z mąką, sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Zahartować przez dodanie kilku łyżek gorącego wywaru z kostki, a następnie wlać do mięsa.
Dokładnie wymieszać, przyprawić do smaku i gotować jeszcze kilka minut do zgęstnienia sosu.