Strona główna  »   Przepisy  »   Chlebek niedzielny

Chlebek niedzielny - przepis

-
Chlebek niedzielny
  • Kategoria: Chleb domowy
  • Okazja: Na każdy dzień
  • Trudność: łatwe
  • Czas przygotowania (w min.): 15

SKŁADNIKI

  • 1 opakowanie drodży
  • 1 kg mąki krupczatki
  • 1 łyżka stołowa oleju
  • 1 łyżka stołowa cukru
  • 1 łyża stołowa soli
  • 1 litr letniej wody
  • ewentualnie - słonecznik (1 szklanka)
  • pestki dyni itp
  • zioła prowansalskie do posypania chlebka

Wsypujemy do dużej miski mąkę krupczatkę i kruszymy do niej drodże. Następnie wlewamy do miski letnią wodę i energicznie mieszamy drewnianą łyżką. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie przekładamy ciasto do foremek i pieczemy godzinę w 200 stopniach.
SMACZNEGO!!!