Strona główna  »   Przepisy  »   Chleb z ziarnami na zakwasie

Chleb z ziarnami na zakwasie - przepis

-
Chleb z ziarnami na zakwasie
  • Kategoria: Chleb domowy
  • Okazja: Na każdy dzień
  • Trudność: łatwe
  • Czas przygotowania (w min.): 15

SKŁADNIKI

  • 4 łyżeczki soli
  • 1 szklanka słonecznika
  • 1 szklanka siemienia lnianego
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 3 szklanki mąki żytnio - razowej
  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 litr i ½ szklanki wody

Składniki wymieszać na sucho w dużej misce. W części wody wymieszać zakwas wyjęty ze słoika. Słoika nie myjemy. Dodać wodę i wodę rozmieszaną z zakwasem do całości.
Odłożyć ¾ masy chlebowej do słoiczka do następnego pieczenia.
Rozłożyć resztę na 2 blachy (ćwibakówki) posmarowane margaryną i posypane bułką tartą. Zostawić na 6-7 godzin w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, najlepiej na noc, a rano upiec. Piec 1,5 godziny w temperaturze 180 st.C. Zakwas może stać 2 tygodnie w lodówce.