Strona główna  »   Przepisy  »   Chleb pszenno-razowy

Chleb pszenno-razowy - przepis

-
Chleb pszenno-razowy
  • Kategoria: Chleb domowy
  • Okazja: Na każdy dzień
  • Trudność: średnie
  • Czas przygotowania (w min.): 130

SKŁADNIKI

  • 7 dag drożdży
  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 3,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2,8 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki oleju

Obie mąki wymieszać w misce. Zrobić rozczyn z drożdży, 1 szklanki mleka i odrobiny mąki. Zostawić na 15 minut do wyrośnięcia.
Do wyrośniętego dodać resztę mleka i mąki. Wyrabiać kilka minut pod koniec wyrabiania dodać olej.
Zostawić do wyrośnięcia (ma podwoić swoją objętość).
Gdy ciasto wyrośnie, szybko przerobić i uformować duży chlebek. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić do wyrośnięcia.
Piec 50 minut w 180 st. z termoobiegiem.