Strona główna  »   Przepisy  »   chleb orkiszowy

Chleb orkiszowy - przepis

-
chleb orkiszowy
  • Kategoria: Chleb domowy
  • Trudność: łatwe
  • Czas przygotowania (w min.): 3

SKŁADNIKI

  • 1 kg mąki orkiszowej
  • 250 g płatków owsianych górskich
  • 6 łyżek ziaren siemienia lnianego
  • 1 litr ciepłej przegotowanej wody
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 100 g drożdży
  • 1,5 łyżki soli
  • 1,5 łyżki miodu
  • 150 g ziaren słonecznika
  • 150 g pestek dyni

Wodę wlać do dużej miski lub garnka (ciasto na chleb będzie wyrabiane już w tym naczyniu).W wodzie rozpuścić miód, dodać i rozpuścić drożdże. Odstawić w ciepłe miejsce na 30 min. do wyrośnięcia.
Dodać: sól, siemie lniane, słonecznik, dynie, płatki owsiane i dokładnie wymieszać.
Dodać jogurt naturalny i dokładnie wymieszać.
Następnie wsypać mąkę i dokładnie wyrobić ciasto. Następnie należy odstawi ciiasto (przykryte folią lub ściereczką lnianą) w ciepłe miejsce na około 1 h do wyrośnięcia.
2 blaszki smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą i do nich należy przełożyć podzielone na 2 części ciasto. Następnie lekko skrapiamy je wodą. I ponownie odstawiamy (pod przykryciem w ciepłe miejsce) na jkieś 30 min.
Gdy ciasto w blachach już wyrośnie wstawiamy je do nagrzanego na 180 st.C piekarnika i pieczemy 1 godzinę.
Najlepiej smakuje z masłem i dżemem:) Smacznego!