Strona główna  »   Przepisy  »   Chleb domowy

Chleb domowy - przepis

-
Chleb domowy
  • Kategoria: Chleb domowy
  • Okazja: Na każdy dzień
  • Trudność: średnie
  • Czas przygotowania (w min.): 100

SKŁADNIKI

  • 400 g mąki pszennej
  • pół łyżeczki soli
  • 30 g drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • białko jaja

Wymieszaj mąkę z solą, a drożdże rozpuść w ciepłym mleku. Połącz składniki i wyrób ciasto na gładką masę. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, przykrywając je ściereczką. Przełoż do formy wysmarowanej tłuszczem. Posmaruj wierzch odrobiną rozbełtanego białka. Włóż chleb do piekarnika. Piecz ok. 30 minut w temp. 220°C, a przez następne 30 minut w nieco niższej - 180°C. Podawaj chleb kilka godzin po upieczeniu.