Strona główna  »   Przepisy  »   Bułki a'la pizza

Bułki a'la pizza - przepis

-
Bułki a'la pizza
  • Kategoria: Chleb domowy
  • Okazja: Na każdy dzień
  • Trudność: łatwe
  • Czas przygotowania (w min.): 20

SKŁADNIKI

  • tyle bułek ile ma być stołowników albo i po dwie na osobę
  • nadzienie (proporcja zależy od ilości osób - ten farsz wystarcza na około 8 -10 bułek)
  • kiełbasa lub szynka - około 20 dkg)
  • 2-3 pomidory
  • 1-2 papryki (zielone lub żółte, żeby było kolorowo)
  • jedna duża lub dwie mniejsze cebule
  • 2-3 ząbki czosnku (drobniutko posiekane) dla amatorow mogą byc 4
  • 20 dkg sera żółtego (na pizzę lub innego pikantnego) w plasterkach lub startego na tarce
  • 2-3 łyżki słodkiej albo kwaśnej - tak woli mój mąż - śmietanki, by trochę połączyć składniki
  • oregano, bazylia, pieprz lub przyprawa do pizzy, sól tylko bardzo ostroznie!

Bułki przekroić jak zwykle i posmarować bardzo cienko masłem (można i nie smarować). Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Wszystkie składniki nadzienia drobniutko pokroić, dodać śmietankę i przyprawić. Położyć kopiasto na bułkach i zapiec.

Temperatura: około 175°C

Czas pieczenia około 10 minut, zależy od piekarnika. Ja mam elektryczny i blachę stawiam troszkę niżej niż na środku piekarnika.

Jest to też wspaniała kolacja na przyjęciach dla dzieci, choć i dorośli chętnie ją jedzą. Znika w mgnieniu oka. Farsz można przygotować nawet dzień wcześniej. Potrawa jest smaczna i bardzo łatwa.