Strona główna  »   Przepisy  »   Chleb domowy

Przepisy - Chleb domowy

-

Chleb domowy, to nic trudnego. Możesz upiec go samodzielnie i poczuć wspaniały zapach rozchodzący się dookoła. Jest mnóstwo sprawdzonych przepisów na pyszny i zdrowy chleb, które możesz wykorzystać. Chleb na zakwasie lub na drożdżach - wybierz przepis dla siebie i zachwyć swoich najbliższych domowym pieczywem. Nie musisz dodawać konserwantów, polepszaczy, czy barwników, aby poczuć smak prawdziwego chleba.

Chleb domowy przepisy

Pita

Wyrób ciasto ze wszystkich składników i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Uformuj rulon długości ok. 30 cm, podziel go na osiem części. Każdą cześć rozwałkuj na placuszki o średnicy ok. 15...

Czytaj więcej »

Chleb z ziarnami na zakwasie

Składniki wymieszać na sucho w dużej misce. W części wody wymieszać zakwas wyjęty ze słoika. Słoika nie myjemy. Dodać wodę i wodę rozmieszaną z zakwasem do całości. Odłożyć ¾ masy chlebowej ...

Czytaj więcej »

Serowy chleb

Pozostawić produkty w temp. pokojowej. Połączyć ser biały z jajkami, dodać łyżeczkę proszku do pieczenia, a następnie nasiona i otręby. Dobrze wyrobić "ciasto". Piec w temp. 200 st. C przez 30 min...

Czytaj więcej »

chleb orkiszowy

Wodę wlać do dużej miski lub garnka (ciasto na chleb będzie wyrabiane już w tym naczyniu).W wodzie rozpuścić miód, dodać i rozpuścić drożdże. Odstawić w ciepłe miejsce na 30 min. do wyrośnięcia. Dodać: sól, siemie lniane, słonecznik, dynie, płatki owsiane i dokładnie wymieszać. Doda...

Czytaj więcej »

Chleb pszenno-razowy

Obie mąki wymieszać w misce. Zrobić rozczyn z drożdży, 1 szklanki mleka i odrobiny mąki. Zostawić na 15 minut do wyrośnięcia. Do wyrośniętego dodać resztę mleka i mąki. Wyrabiać kilka minut pod koniec wyrabiania dodać olej. Zostawić do wyrośnięcia (ma podwoić swoją objętość). Gdy ...

Czytaj więcej »

Rodzinny kulebiaczek dla 8 osób

Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, ciasto siekamy i wrzucamy na 30-60 min do lodówki zawinięte w białą lnianą ściereczkę. Pieczarki, które należy wcześniej usmażyć i lekko doprawić, mieszamy po przestygnięciu z kapustą. Ciasto wałkujemy na grubość ok 0,5 cm formując ...

Czytaj więcej »

Gulasz cielęcy z jogurtem

Mięso pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem i przełożyć do rondelka. Zalać wodą tak, by pokryła mięso. Dodać listek laurowy i dusić pod przykryciem, aż zacznie robić się miękka. Białą i jasnozieloną część pora pokroić w cząstki, cebulę w piórka. Warzywa smażyć na oleju ...

Czytaj więcej »

Bułki a'la pizza

Bułki przekroić jak zwykle i posmarować bardzo cienko masłem (można i nie smarować). Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wszystkie składniki nadzienia drobniutko pokroić, dodać śmietankę i przyprawić. Położyć kopiasto na bułkach i zapiec. Temperatura: około 175°C...

Czytaj więcej »

Chleb domowy

Wymieszaj mąkę z solą, a drożdże rozpuść w ciepłym mleku. Połącz składniki i wyrób ciasto na gładką masę. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, przykrywając je ściereczką. Przełoż do formy wysmarowanej tłuszczem. Posmaruj wierzch odrobiną rozbełtanego białka. Włóż chleb do ...

Czytaj więcej »

Pyszny chlebek dla każdego

Przygotować trochę letniej wody, rozpuścić w niej drożdże, wsypać łyżeczkę cukru, rozmieszać. Jak się rozpuści, dodać mąke (tyle żeby miało konsystencję gęstej śmietany). Odstawić i przykryć (ręczniczkiem kuchennym) aż urośnie. Następnie przełożyć do miski, dodać jajko, sól - ...

Czytaj więcej »

chleb z dynią

Dynie obrana pokrojona w kostke rozgotowac z 1/2szkl wody wystudzic. Z mleka, cukru, drozdzy i odrobiny maki zrobic zaczyn. Zostawic do wyrosniecia. Nastepnie zmiksowana dynie polaczyc z maka, sola, cukrem. Zarobic, dac zaczyn, dobrze wyrobic, nastepnie rozpuszczony tluszcz. Zostawic do wyrosniecia na ...

Czytaj więcej »

pyszny chlebuś

Suche składniki wymieszać drewnianą łyżką w plastikowej misce, drożdże rozprowadzić w wodzie i wlać do miski z zawartościa ,wysmarować olejem dwie blachy keksówki, wlać wymieszane ciasto i poczekać 10 min. żeby podrosły, następnie piec w temp. 220 st. ok. 50 minut...

Czytaj więcej »

Chlebek niedzielny

Wsypujemy do dużej miski mąkę krupczatkę i kruszymy do niej drodże. Następnie wlewamy do miski letnią wodę i energicznie mieszamy drewnianą łyżką. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie przekładamy ciasto do foremek i pieczemy godzinę w 200 stopniach. ...

Czytaj więcej »

Krem pomarańczowy

Żelatynę namoczyć w letniej wodzie. Żółtka, cukier, 2 łyżki soku pomarańczowego i odrobinę skórki pomarańczowej ubić na gładki krem. Żelatynę rozpuścić w małej ilości zagotowanego pomarańczowego soku, po dokładnym rozmieszaniu dodać resztę soku i dokładnie wymieszać z kremem żół...

Czytaj więcej »