Przepisy

-

Gulasz piwny

Mięso umyć i osuszyć, pokroić w kostkę i oprószyć sproszkowaną papryką. Obrać cebule i pokroić w grube kostki, następnie zarumienić na rozgrzanym oleju. Dodać mięso stale mieszając, trzymać na ogniu 10 minut. Następnie posypać kminkiem i dolać połowę piwa. Przykryć rondel i gotować oko...

Czytaj więcej »

Poncz z limonek lub cytryn

Do dzbanka włożyć kostki lodu. Wlać sok pomarańczowy, sok ananasowy oraz sok z limonki lub cytryny.Następnie dodać rum i grenadinę. Wymieszać i posłodzić do smaku, mieszając do momentu rozpuszczenia...

Czytaj więcej »

Cukinia z mięsnym farszem

Ugotować ryż w osolonej wodzie. Umyte cukinie pokroić w kawałki o długości ok. 6 cm. Z kawałków cukinii łyżeczką wydrążyć miąższ, ale pozostawić trochę na spodzie. Wydrążone cukinie oprószy...

Czytaj więcej »

Pomidory faszerowane twarożkiem

Pomidory umyć i osuszyć. Przeciąć pomidory w takim miejscu, aby ściąć ich wierzchy. Łyżeczką wydrążyć miąższ. Serek wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, następnie doprawić sol...

Czytaj więcej »

Sałatka z kurczakiem i pomidorem

Umytą pierś z kurczaka natrzeć oliwą i przyprawami. Mięso pokroić w plasterki i usmażyć na patelni grillowej. Liście sałaty podrzeć na kawałeczki i dodać pokrojonego pomidora. Jogurt wymieszać z ...

Czytaj więcej »

Babeczki Waniliowe

Przygotowanie: Zaczynamy od masła, które trzeba roztopić i ostudzić. Następnie wszystkie składniki trzeba dobrze utrzeć. Wbijamy jajka, dodajemy cukier, mieszamy. Teraz proszek, budyń, mąką i masło...

Czytaj więcej »

Pyszny chłodnik z truskawek

Przygotowanie tej zupy zajmie nam dosłownie 5 minut! Kilka truskawek pokroić. Resztę zmiksować z jogurtem, cukrem i cukrem wanilinowym. Rozlać chłodnik do miseczek. Ozdobić liśćmi mięty i pokrojonymi...

Czytaj więcej »

łosoś z pieczonymi ziemniakami

Gotować brokuły przez ok. 10 minut. Rozgrzać grill. W małej misce wymieszać łyżkę oliwy, sól, kminek i chili w proszku. Pokroić słodkie ziemniaki w grube plastry. Smażyć je około 8-10 minut. Umyć i wysuszyć łososia, następnie natrzeć go mieszanką przypraw. Rozgrzać oliwę na patelni. Sma...

Czytaj więcej »

Jajka faszerowane z szynką

Ugotowane na twardo jajka obierz ze skorupek i przetnij wzdłóż na pół. Wyjmij delikatnie żółtka i przełóż je do miseczki, a następnie rozgnieć dokładnie widelcem. Szynkę lub kiełbasę pokój w ...

Czytaj więcej »

Pasztet na Wielkanoc

Wszystkie rodzaje mięsa umyć i pokroić na kawałki. Przełożyć na patelnie i obsmażyć. Na pozostałym na patelni tłuszczu zrumienić posiekaną cebulę. Następnie przełożyć wszystko do garnka, dolać tyle wody, aby mięso było przykryte i dusić z dodatkiem przypraw, aż mięso zmięknie. ...

Czytaj więcej »

Karp po żydowsku na Wigilię

Oczyszczamy karpia z ości i skóry. Skórę należy zdjąć delikatnie i w całości, gdyż potem jeszcze ją wykorzystamy. Karpia i chałkę mielimy osobno w maszynce, do masy dodajemy sparzone rodzynki, i migdaly bez skórki. Doprawiamy do smaku solą i cukrem. Masa powinna mieć smak bardziej słodki ni...

Czytaj więcej »

Tradycyjne jajka faszerowane

Jajka włóż do garnka z osoloną wodą. Doprowadź wodę do wrzenia i ugotuj jajka na twardo (około 15 minut). Ugotowane jajka wyjmij z wody i ostudź. Następnie obierz ze skorupek, poprzecinaj wzdłuż na pół i wyjmij żółtka do miseczki. Żółtka rozgnieć widelcem, wymieszaj z majonezem, musztard...

Czytaj więcej »