Strona główna  »   Porady Kulinarne  »   Slow food, Slow life

Slow food, Slow life

-
Slow food, Slow life Wciąż za czymś gonisz? Kariera, obowiązki życia codziennego, ciągłe terminy, egzaminy i permanentny stres. Zatraciłeś się w tym wszystkim i nie potrafisz zwolnić? Zastanawiałeś się kiedyś na tym co jesz i jakiej jakości jest Twój sen? Wszystkie te czynniki mogą mieć destrukcyjny wpływ na Twój organizm.
Nadszedł czas by zwolnić tempo

Wciąż za czymś gonisz? Kariera, obowiązki życia codziennego, ciągłe terminy, egzaminy i permanentny stres. Zatraciłeś się w tym wszystkim i nie potrafisz zwolnić? Zastanawiałeś się kiedyś na tym co jesz i jakiej jakości jest Twój sen? Wszystkie te czynniki mogą mieć destrukcyjny wpływ na Twój organizm.

Życie w stylu fast

Jadamy szybko, śpimy krótko, wciąż się gdzieś spieszymy. Szybki burger między spotkaniami, danie instant przed odebraniem dziecka ze szkoły, słodki batonik jako zwieńczenie męczącego dnia. Nie widzisz w tym nic złego, bo jak może zaszkodzić te kilka grzeszków? Nawet nie zauważysz, kiedy te kilka grzeszków przerodzi się w codzienną dietę. Niestety skutki mogą być poważniejsze, niż się spodziewasz. Nadwaga, otyłość, problemy z trawieniem, ryzyko nadciśnienia, miażdżycy i wiele innych. Warto się na chwilę zatrzymać i zastanowić na czym nam tak naprawdę zależy. Czy jest coś cenniejszego niż zdrowie?

W odpowiedzi na życie w ciągłym biegu wykształcił się nurt - SLOW FOOD

Slow Food jest organizacją założoną przez Carlo Petriniego w 1986 roku we Włoszech. Powodem jej założenia były m.in. bary szybkiej obsługi, które zaczęły przeważać na rynku europejskim. Miała ona na celu przywrócić świetność regionalnym potrawom, promować relacje między producentami a konsumentami, zwiększać świadomość konsumenta oraz promować systemy rolne przyjazne dla środowiska.

Jest to kilka z wielu zalet organizacji Slow Food. Jakie mają one znaczenie dla Ciebie?

Przede wszystkim promują one zdrowy styl życia, który ostatnimi czasy nabiera rozpędu. Świadomość na temat sposobu żywienia, jakości życia jest coraz większa. Niestety nie zawsze udaje się przełożyć tę wiedzę na praktykę, dlaczego? Najczęstszą odpowiedzią jest - brak czasu.

Na ratunek - ślimak

Slow food, Slow life - to nie tylko kolejny trend, to wspaniałe przedsięwzięcie, które daje Tobie czas na oddech, na to by spokojnie usiąść i zjeść, skosztować tradycyjnych, regionalnych smaków jak potrawa z gęsi, żur staropolski, bułki kukiełki oraz innych potraw z naturalnych składników. Spożywanie posiłków jest bardzo ważnym elementem dnia, który powinien być przestrzegany, przynosić Ci przyjemność, być chwilą dla Ciebie. Gdy zwolnisz tempo, zauważysz pozytywy bardzo szybko, zredukujesz ilość wydzielanego kortyzolu (hormon stresu), poprawi się Twoje samopoczucie, będziesz lepiej odżywiony, poprawi się jakość Twojego snu. Styl życia Slow przynieść może Ci same korzyści. Podczas ciągłej pogoni - nie zapominaj o sobie, postaw zdrowie na pierwszym miejscu? ZWOLNIJ!



______________________________________________________________________________________

autor: dietetyk mgr Patrycja Pawlikowska
Poradnia Mój Dietetyk Piastów


01-12-2017