Strona główna  »   Porady Kulinarne  »   Odchudzone wersje popularnych potraw

Odchudzone wersje popularnych potraw

-
Odchudzone wersje popularnych potraw Odchudzanie potraw stało się teraz bardzo modnym i pożądanym zabiegiem w kuchni. Kojarzy nam się przede wszystkim ze zmniejszaniem ilości tłuszczu w potrawie. Uważam jednak, że odpowiedniejsze jest określenie "uzdrawianie potraw" lub poprawianie ich walorów zdrowotnych, co nie zawsze idzie w parze ze zmniejszeniem ilości tłuszczu.
Przykładem mogą być popularne produkty light, które posiadają zmniejszoną ilość tłuszczu w składzie, ale zamiast niego umieszczono inne substancje, które poprawiają smak produktu. Nie zawsze są one korzystne dla naszego zdrowia.

W mojej koncepcji poprawiania walorów zdrowotnych dania zawiera się na przykład inny niż zazwyczaj sposób przygotowania potrawy (jak na przykład zamiast smażenia - gotowanie na parze), wybór zdrowszych tłuszczy w potrawie (zamiast margaryny - masło) albo zamiana zwykłego cukru na ksylitol.

Jedną z propozycji "uzdrowionych potraw" jest ryba po grecku, która w tradycyjnej wersji pojawia się na naszych stołach jako ryba smażona w panierce pod duszonymi warzywami. W mojej wersji ryba jest bez panierki oraz jest gotowana na parze wraz z przyprawami - smakuje równie dobrze, a jest dużo zdrowsza.

Do przygotowania ryby po grecku potrzebujesz:
  • 500g polędwicy z dorsza
  • sok z cytryny - do przyprawienia filetów
  • sól - najlepiej himalajska
  • pieprz
  • 200g cebuli
  • 200g marchewki
  • 50g pietruszki
  • 50g selera
  • 30g oliwy z oliwek
  • puszka pomidorów krojonych
  • liść laurowy
  • 1/2 łyżeczki oregano


Rybę należy skropić sokiem z cytryny i przyprawić solą i pieprzem. Następnie gotować na parze przez 20 min.
Warzywa drobno posiekać lub zetrzeć na tarce. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekane warzywa i dusić przez około 15 minut. Podczas duszenia dodać przyprawy i pomidory z puszki.
Rybę po ugotowaniu ułożyć na dnie naczynia, a na wierzch ułożyć warzywa.

Inną, zdrową alternatywą dla popularnej przekąski są chipsy z jarmużu. Do ich przygotowania wystarczą liście jarmużu (bez twardych łodyg), odrobina płynnego oleju kokosowego i sól himalajska. Wszystko należy razem wymieszać i piec w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku przez 10 minut.

______________________________________________________________________________________

autor: dietetyk mgr Paulina Róg - prowadzi własny gabinet dietetyczny, jest mamą małego Jasia oraz autorką serii książek na temat zdrowego żywienia kobiet w ciąży - Mamy Pomysł Na.
http://www.mamypomyslna.pl/; http://blog.mamypomyslna.pl/



22-01-2018