Strona główna  »   Porady Kulinarne  »   Jak udekorować świąteczne pierniczki?

Jak udekorować świąteczne pierniczki?

-
Jak udekorować świąteczne pierniczki? Świąteczne pierniki, to obok makowców, serników i innych łakoci jedne z najpopularniejszych wypieków bożonarodzeniowych. Pojawiają się nie tylko na wigilijnym stole, ale zdobią również nasze świąteczne drzewka zachwycając kształtami i przeróżnymi zdobieniami.

Najprościej udekorować pierniki lukrem. Zwykle używamy białego lukru, ale często zdobimy pierniki lukrem kolorowym. Lukier możemy zabarwić barwnikiem w proszku i w zależności od tego ile barwnika dodamy, uzyskamy odpowiedni odcień danego koloru. Do barwienia lukru możemy także użyć naturalnych składników:

  • dodając sok z wiśni, aronii czy jagód otrzymamy lukier czerwony
  • dodając sok z marchwi uzyskamy lukier pomarańczowy
  • sok z cytryny zabarwi lukier na jasno żółto, a kurkuma na kolor intensywnie żółty
  • zmiksowane liście mięty, ziaren groszku cukrowego lub łyżka gotowanego szpinaku zabarwią lukier na zielono
.
Lukier nakładamy zwykle za pomocą dekoratora z wymiennymi końcówkami tworzącymi różne wzory lub możemy użyć woreczka/folii na dokumenty odcinając róg. Pierniczki dekorujemy również glazurą czekoladową lub rozpuszczoną w kąpieli wodnej tabliczką czekolady, którą rozprowadzamy za pomocą pędzelka. Taki posmarowany czekoladą piernik obsypujemy wiórkami kokosowymi, kolorową posypką albo rozdrobnionymi migdałami. Świąteczne pierniczki możemy też udekorować gotowymi produktami do dekoracji dostępnymi w sklepach spożywczych. Najciekawsze z nich, to:




  • jadalny brokat - jest nietoksyczny i nieszkodliwy. Przygotowuje się go z upieczonego cukru z dodatkiem barwników. Brokat może mieć formę małych, błyszczących drobinek lub dużych płatków. Ozdoba świetnie wygląda na czekoladzie i lukrze;
  • kulki jadalne - kulki zazwyczaj mają kolor srebrny, biały lub złoty. Często tworzy się je z zastygniętego kolorowego lukru zamoczonego w barwniku;
  • lukier plastyczny - jest to masa z cukru, którą można rozwałkować, zabarwić i wyciąć w dowolne wzory. Gotową masę kupuje się w sklepach spożywczych.

Jak przygotować lukier?

Lukier jest prosty w wykonaniu. Do przygotowania lukru potrzebujemy:

  • 100 gramów cukru pudru,
  • 2 białka jaj,
  • 2 łyżeczki świeżego soku z cytryny.

Wszystkie składniki mieszamy w naczyniu i całość blendujemy na gładką masę.

Uwaga! Lukier należy przygotować bezpośrednio przed zdobieniem pierników. Masa po pewnym czasie zastyga.



05-12-2017