Strona główna  »   Porady Kulinarne  »   Jak oprawić karpia?

Jak oprawić karpia?

-
Jak oprawić karpia? Karp od zawsze kojarzy nam się z polskim wigilijnym stołem. Wbrew opiniom, nie jest wcale trudny w oporządzeniu. Jeśli w Twoim świątecznym menu zaplanowany jest karp, przygotuj tę rybę tak, aby stała się niezapomnianym przebojem wigilijnej wieczerzy. Jeżeli jeszcze nigdy nie przygotowywałaś karpia lub robisz to niezwykle rzadko, zapoznaj się z poniższymi poradami, a gwarantujemy, że przygotowanie karpia nie sprawi Ci najmniejszego problemu.
Przygotowanie karpia:

1. Karpia najlepiej przygotować dzień wcześniej. Przez noc warto przetrzymać go w specjalnej zaprawie, dzięki której pozbawisz karpia charakterystycznego mulistego zapachu.

2. Jeżeli kupujesz żywego karpia, możesz poprosić w już sklepie o jego zabicie, a nawet wypatroszenie, co będzie dla Ciebie zdecydowanie wygodniejsze.

3. Jeśli masz nieżywego karpia w całości, umyj go dokładnie pod bieżącą wodą, a następnie osusz i oskrob z łusek. Aby ryba nie wyślizgnęła się przy tej czynności, warto owinąć jej ogon kawałkiem ściereczki lub papierowego ręcznika. To ułatwi Ci skrobanie, które wykonujesz od ogona w stronę głowy. Po dokładnym oskrobaniu karpia, ponownie umyj go pod bieżącą wodą.

4. Jeżeli zdecydowałaś się na samodzielne patroszenie karpia, teraz musisz usunąć jego wnętrzności. Natnij rybę płytko pod brzuchem, na linii od odbytu w kierunku głowy. Uważaj, by nie przeciąć wnętrzności ? przecięcie pęcherza żółciowego spowoduje, że mięso zrobi się gorzkie. Wnętrzności należy usunąć w całości, bez ich nacinania. Z karpia usuwamy także skrzela.

5. Po dokładnym wypatroszeniu ryby, opłucz ją ponownie, ale tym razem niezbyt długo, a następnie osusz i wytrzyj papierowym ręcznikiem.

6. Teraz możesz zaprawić rybę i pozbawić ją mulistego smaku, co jest charakterystyczne szczególnie u starszych i dużych okazów karpia. Zapachu mułu pozbędziemy się okładając rybę na noc solą i cebulą. Możesz także przygotować specjalną zaprawę z wody, octu (4:1), soli, cytryny i cebuli - w której warto pomoczyć karpia przez ok. 8 godzin (najlepiej zostawić go w zaprawie na noc).

7. Dalsza część przygotowań zależy już od sposobu, w jaki chcesz podać karpia na Wigilię. Inaczej przygotowuje się karpia w galarecie, inaczej smażonego czy pieczonego - przepisów na smaczne dania z tej ryby jest sporo. Jeżeli zamierzasz smażyć karpia pamiętaj, by po wyjęciu go z zaprawy czy cebuli, pokroić rybę w dzwonka. Połóż karpia na boku i przekrój dookoła w szerokie na ok. 2 cm plastry, odrzucając oczywiście głowę i ogon. Jeśli przepis, wg którego będziesz przyrządzać rybę, będzie wymagał filetowania karpia, zrób to następująco. Połóż rybę na boku i bardzo ostrym nożem natnij mięso przy głowie, a następnie wsuń nóż tak, aby znalazł się pomiędzy kręgosłupem (z ościami) a tkanką mięśniową. Przesuwaj ostrzem w stronę ogona, odcinając filet. Czynność tę powtórz z drugiej strony, wycinając drugi filet.

8. Resztki świeżej ryby z filetowanego karpia (głowę, ogon i kręgosłup) możesz wykorzystać na zupę rybną. Dodaj seler, cebulę, por i marchew i przygotuj wywar, a następnie dodaj do zupy inne składniki zgodnie z przepisem, z którego korzystasz. Jeżeli zupa rybna nie jest tradycją na Twoim stole, resztki po oprawieniu karpia możesz wyrzucić.

03-12-2017