Strona główna  »   Porady  »   Dobre garnki to kuchenny must have!

Dobre garnki to kuchenny must have!

-
Dobre garnki to kuchenny must have! Boska kuchnia to kuchnia, w której z łatwością i przyjemnością przygotowujemy smaczne i pełnowartościowe posiłki. Bez czego nie możemy się w kuchni obejść? Bez garnków, oczywiście! Wyłącznie solidne garnki, wykonane z najwyższej jakości materiałów, zagwarantują nam ich długoletnie i satysfakcjonujące użytkowanie. Wybierając naczynia idealne warto zatem zwrócić uwagę na kilka istotnych detali: materiał, z którego zostały zrobione, wykończenie i sposób łączenia poszczególnych elementów naczyń, rozmiary (m.in. wysokość i objętość) oraz funkcjonalność.
Najwyższej jakości materiał

Materiał, z którego są wykonane naczynia do gotowania to kwestia podstawowa. Słaba jakość tanich garnków niesie za sobą ryzyko, że przygotowywane w nich dania, będą przyprawione czymś więcej niż tylko solą, pieprzem i ziołami? Podczas obróbki termicznej potraw (zwłaszcza tych kwaśnych, np. kapusty kiszonej) z kiepskich naczyń mogą wyzwalać się cząsteczki glinu, teflonu i TFA, które następnie: przenikają do przygotowywanych potraw, negatywnie wpływając na ich smak oraz nie pozostają obojętne wobec naszego zdrowia, obciążając nie tylko nasz przewód pokarmowy, ale również - układ nerwowy. Lekkie garnki oznaczają najczęściej bardzo cienką powłokę wewnątrz naczynia, a co za tym idzie ? są podatne na mechaniczne uszkodzenia. Najlepsze garnki to te wykonane ze stali nierdzewnej. Dobry przykład to naczynia Tefal, które są zrobione ze stopu stali nierdzewnej 18/10 (18%chromu i 10% niklu), czyli materiału idealnie nadającego się do bezpiecznego i zdrowego gotowania. Wysoka zawartość chromu to dodatkowa warstwa ochronna zabezpieczająca garnek przed rdzą oraz zdecydowanie ułatwiająca utrzymanie naczyń w czystości. Stal nierdzewna to materiał odporny na działanie wysokich temperatur oraz uszkodzenia mechaniczne. Skoro już wiemy, z czego powinien być wykonany garnek ? przyjrzyjmy się teraz jego poszczególnym elementom.

Perfekcyjnie wykonany każdy element

Łączenie korpusu garnka z jego dnem powinno być solidne i gwarantować bezpieczne użytkowanie naczynia. Jeżeli łączenie jest delikatnie zaokrąglone (bez jakichkolwiek kątów wewnątrz garnka) ? naczynie będzie łatwe do utrzymania w czystości. Dno garnka to równocześnie jego podstawa ? powinna być perfekcyjnie wyprofilowana (najlepiej całkowicie płaska), by zoptymalizować proces gotowania poprzez szybkie i równomiernie rozprowadzenie ciepła w naczyniu i zminimalizować ryzyko przypalania się potraw w jednym miejscu naczynia. Dno garnka powinno być na tyle grube, by nie odkształcało się pod wpływem wysokich i bardzo wysokich temperatur, również podczas kilkugodzinnego kontaktu z ogniem na kuchence gazowej lub ciepłem pochodzącym z płyty indukcyjnej. Uchwyty garnków powinny być mocne, solidnie przymocowane i ergonomiczne, a także odpowiednio odizolowane od korpusu ? tak, by nie nagrzewały się podczas użytkowania i można było bezpiecznie przenosić naczynie z gorącą potrawą w środku. Istotnym dodatkiem do garnka jest pokrywka, która powinna szczelnie przylegać do naczynia. Najwygodniejsze i najbardziej funkcjonalne są pokrywki szklane ? możemy wówczas sprawdzać stan naszej potrawy bez ich podnoszenia. Designe również jest ważny! Wybierzmy wysokiej jakości garnki, które? po prostu będą nam się podobać i będą pasować do naszej kuchni. Klasyczna stal z czarnymi uchwytami to uniwersalne rozwiązanie, które doceniają rzesze zadowolonych klientów ? zarówno amatorów, jak i profesjonalistów.

Wielofunkcyjność i funkcjonalność!

Zdecydowana większość naczyń jest wielofunkcyjna i można ugotować w nich wiele różnych potraw: od zupy i bigosu, przez ryż i kaszę, po warzywa i jajka. Ale może się również zdarzyć tak, że garnek do wszystkiego ? okaże się być garnkiem? do niczego. Kompletując potrzebne nam naczynia warto zastanowić się nad funkcjonalnością poszczególnych garnków i wybrać te, które zaspokoją nasze kulinarne potrzeby i oczekiwania. Na przykład miłośnicy włoskiej kuchni powinni koniecznie zaopatrzyć się w garnek do gotowania makaronu spaghetti ? większość z nas zetknęła się bowiem z problemem przygotowania długiego makaronu w zdecydowanie za płytkim naczyniu. Konsekwencja? Nierównomiernie ugotowane spaghetti z przypalonymi końcówkami, które zbyt długo wystawały ponad garnek, czekając aż dolna część nitek zmięknie? Garnki do gotowania makaronu są najczęściej nieco węższe, ale za to zdecydowanie wyższe niż przeciętne naczynia. Wielbiciele potraw pieczonych z kolei powinni wyposażyć swoją kuchnię w minimum jeden solidny garnek do pieczenia, w których bez ryzyka przypalenia i spalenia ? będą mogli piec, o czym tylko kubki smakowe zamarzą...
01-07-2016