Strona główna  »   Porady  »   5 pomysłów na jesienne przetwory idealne na zimę!

5 pomysłów na jesienne przetwory idealne na zimę!

-
5 pomysłów na jesienne przetwory idealne na zimę! Warto do zimy przygotować się już dziś! Wykorzystaj trwający sezon na jabłka, gruszki i śliwki, i zaopatrz swoją spiżarnię w zapas jesiennych przetworów. Smażone jabłka, powidła śliwkowe czy gruszki w syropie - wszystkie one uprzyjemnią Ci mroźne i zimowe dni swoimi smakami i aromatami. Sprawdź nasze pomysły na jesienne przetwory!

Przetwory z jabłek - do szarlotki, jako sok lub w formie dżemu


Aby zimą cieszyć się świeżością jabłek, już jesienią przygotuj przetwory z tych owoców, np. sok z jabłek, dżem jabłkowy lub jabłka smażone do szarlotki.

Sok z jabłek na zimę





Do przygotowania soku z jabłek potrzebujesz ok. 1,5 kg owoców na 1 l soku. Możesz także zaopatrzyć się w cukier i dodać go do soku wedle uznania. Sok możesz pozyskać z jabłek na przykład za pomocą sokowirówki.

Wykonanie: Zagotuj sok jabłkowy, usuń powstałą na wierzchu piankę, dodaj cukier (opcjonalnie) i ponownie zagotuj. Na koniec przelej sok do szklanych butelek, pasteryzuj je przez ok. 20 min., a następnie przykryj je ścierką i pozostaw do wystudzenia.

Dżem jabłkowy


Przygotowanie dżemu jabłkowego jest bardzo proste. Potrzebujesz jabłka, cukier, wodę i cynamon.

Wykonanie: Obrane, umyte i wypestkowane jabłka zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Następnie rozgrzej wodę na patelni lub w garnku, dodaj jabłka i duś je ok. 20 min. Jabłka możesz doprawić cynamonem. Dżem przełóż do słoików i pasteryzuj ok. 15 min.

Smażone jabłka do szarlotki


Przygotuj 2 kg winnych jabłek, cytrynę, 40 dag cukru i cynamon.

Wykonanie: Umyte, obrane i wypestkowane jabłka pokrój w kostkę i wsyp je do garnka. Następnie skrop sokiem z cytryny rozpuszczonym w wodzie. Gotuj jabłka, aż puszczą sok. Dodaj cukier i cynamon. Jabłka gotuj dalej do momentu, kiedy cała woda wyparuje. Masę przełóż do słoików, zakręć pokrywki i postaw je dnem do góry aż do wystygnięcia.

Powidła śliwkowe - idealne do chleba i ciasta


Do przygotowania powideł śliwkowych (słoiczek o pojemności 300ml) potrzebujesz 1 kg śliwek węgierek (najlepiej lekko pomarszczonych przy ogonku, bo takie są najsłodsze) i opcjonalnie 150 dag cukru oraz cynamon.

Wykonanie: Umyte, osuszone, przekrojone na połówki śliwki bez pestek włóż do garnka i dodaj ok. 2 łyżki wody. Gotuj na małym ogniu, często mieszając. Powidła będą gotowe po ok. 1,5 godz., kiedy masa stanie się gęsta. Jeśli podczas gotowania dodasz cukier, gotuj śliwki 30 min. dłużej. Dla aromatu możesz dodać także cynamon. Gotowe powidła przełóż do czystych słoików i postaw dnem do góry na 15 min.

Gruszki w syropie - zimowy dodatek do deserów





Aby przygotować słodkie i smaczne gruszki w syropie (np. https://www.winiary.pl/przepis.aspx/98462/gruszki-w-syropie), będziesz potrzebować 1 kg gruszek, 1 szkl. cukru, 1 l wody i kilka goździków.

Wykonanie: Umyte i obrane gruszki pokrój na połówki i wydrąż nasienie. Połówki owoców i goździki umieść w słoikach. Wodę z cukrem zagotuj w garnku, a następnie zalewaj nią słoiki z owocami. Zakręć słoiki i pasteryzuj przez ok. 20 min. Następnie odstaw słoiki do wystygnięcia.

Domowe przetwory bez wątpienia smakują lepiej niż te kupowane w sklepie. Ich przygotowanie jest jednak nie lada wyzwaniem - trzeba ciągle mieć na oku gotujące się jabłka, gruszki czy śliwki, w przeciwnym wypadku - owoce przypalą się. Przygotowane jesienią przetwory z powodzeniem posłużą Ci zimą jako dodatek do ciast, deserów, lodów, a także owsianki lub twarogu. Możesz je też jeść z naleśnikami czy goframi oraz na kanapce. Smacznego!
20-09-2016