Strona główna  »   Porady Kulinarne  »   10 powodów, dla których warto jeść arbuzy

10 powodów, dla których warto jeść arbuzy

-
10 powodów, dla których warto jeść arbuzy Arbuz składa się aż w 92% z wody. Zawiera niewielkie ilości witamin i składników mineralnych. Ma jednak wiele cudownych właściwości - jest bogaty w przeciwutleniacze, takie jak likopen, beta-karoten, luteina, zeaksantyna i kryptoksantyna. To właśnie one pomagają chronić organizm przed rozwojem chorób nowotworowych.

Jest jednak znacznie więcej powodów, dla których warto jeść arbuzy.
1) doskonale nawadniają
2) redukują nadciśnienie
3) mają właściwości alkalizujące
4) podnoszą odporność
5) oczyszają nerki
6) wzmacniają kości
7) zwalczają wolne rodniki
8) mają pozytywny wpływ na potencję
9) wspomagają regenrację mięśni
10) pomagają zwalczać komórki nowotworowe

Uwaga, arbuz jest niskokaloryczny (30 kcal w 100 g), stanowi jednak skoncentrowane źródło węglowodanów z dużym poziomem glikemii (indeks glikemiczny arbuza = 75). Nie jest więc wskazany dla cukrzyków oraz osób odchudzających się.
09-08-2017