Porady Kulinarne

-
Porady

Co jeść na śniadanie?

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia ponieważ dodaje energii, stabilizuje poziom cukru we krwi po odpoczynku nocnym, poprawia nastrój, koncentrację i pozwala na równomierne uwalnianie energii...

Czytaj więcej »

Zioła prowansalskie

Mieszanka ziół prowansalskich to jedna z ulubionych przypraw - składają się na nią następujące zioła: rozmaryn, bazylia, tymianek, szałwia lekarska, mięta pieprzowa, cząber ogrodowy, oregano i maje...

Czytaj więcej »

Kasza jaglana - smaczna i zdrowa

Kasza jaglana, znana także jako jagły, to kasza z łuskanego ziarna prosa zwyczajnego. Jej nazwa pochodzi od prasłowiańskiego słowa jagla, które oznacza "proso". Zawiera wiele witamin i minarałów oraz w...

Czytaj więcej »

Kody PLU na warzywach i owocach

Wybierając warzywa i owoce do jedzenia na surowo lub do przygotowania posiłków koniecznie należy sprawdzić, z jakiej uprawy pochodzą. Najzdrowsze są produkty z gospodarstw ekologicznych. Unikać zaś nal...

Czytaj więcej »

Czystek

Czystek, to rodzaj krzewu należący do rodziny czystkowatych. Rośnie na południu Europy, a jego kwiaty występują w różnych kolorach, najczęściej spotykane są białe i lekko różowe....

Czytaj więcej »

Nowa Piramida Żywieniowa

Instytut Żywności i Żywienia przedstawił nową zaktualizowaną Piramidę Żywieniową. Poprzednia wersja piramidy pochodziła z 2009 roku. Nowa piramida jest zgodna z najnowszymi zaleceniami Światowej Orga...

Czytaj więcej »